logo

O nama

Podrum Lukić deo je gazdinstva Lukić koje se nalazi u selu Babajić kod Ljiga, nadomak banje Vrujci i banje Ljig, 80km od Beograda. Selo Babajić okruženo je obroncima planina Rajac i Rudnik. Celo ovo područje Kolubarskog okruga poznato je, između ostalog, po voćarstvu, naročito šljivama. Takođe, izuzetno je pogodno i za gajenje grožđa.

Podrum Lukić nastavlja tradiciju gazdinstva Lukić u proizvodnji šljivove rakije. Tradiciju dugu više od jednog veka… Od 40ha sopstvenog zemljišta, 10ha je pod voćnjacima odakle se i ubiraju plodovi za proizvodnju rakije.

Kuća
Letnjikovac

Zaštitni znak Podruma Lukić jeste rakija stara deset godina – DEKADA – kupaža rakija od šljiva ranke i požegače. Osim DEKADE proizvode se i šljivova prepečenica stara tri godine – kupaža rakija od šljive ranke, požegače i čačanke rodne, kao i voćne rakije od dunje, kajsije, kruške Vilijamovke, jabuke i loze.

Vinogradi Podruma Lukić zauzimaju 3ha. Od sorti vinove loze gaje se šardone i pino noar, a podignuti su novi zasadi tamjanike na 60 ari i zasadi sorte pino griđo na 50 ari. Trenutno su u ponudi tri vrste vina: Rose, Pinot Noir i Tamjanika.

Pinot noir
Chardonnay
Voćnjak u cvatu
Sakupljanje grozđa
Berba šljiva
Berba grožđa
Orezivanje vinove loze