Lukic Sljiva

Podrum Lukić je proizvođač rakije i vina, a u svom sastavu ima i staro domaćinstvo koje se prostire na 40 hektara. U sastavu domaćinstva je i restoran, a uskoro će biti završeni i apartmani za prijem gostiju.

Naša tradicija pravljenja rakija traje više od jednog veka i za nas ne predstavlja samo posao i proizvodnju, nego i strast, želju i čistu emociju. Isto što i sama rakija predstavlja.

Proizvodnja, kao i samo domaćinstvo se nalaze u selu Babajić kod Ljiga, nadomak banje Vrujci, a 80 km od Beograda. Selo Babajić okruženo je obroncima planina Rajac, Ravna Gora i Rudnik, ušuškano u najlepšem delu Srbije u kome svaka voćka koja je deo naših rakija, bogato uspeva.

Često nas pitaju da li se na domaćinstvu gaji i voće od kog se pravi rakija. Od 40ha sopstvenog zemljišta, 10ha je pod voćnjacima odakle se i ubiraju plodovi za proizvodnju rakije.

Podrum Lukić rakiju proizvodi nа trаdicionаlаn nаčin - dvostrukom destilаcijom uz primenu sаvremenih tehnoloških postupaka u preradi voća. Biraju se najkvalitetniji plodovi u punoj tehnološkoj zrelosti. Poštuju se i primenjuju sve neophodne agrotehničke mere. Nаročitа pаžnjа poklаnjа se kontrolisаnju fermentаcije i destilaciji prevrelog kljuka.

Destilаcijа se obаvljа u dvа bаkаrnа kаzаnа zаpremine od po 500 litаrа sа mešаčimа nа elektropogon, proizvođаčа kаzаndžijske rаdnje „Bаrbut“ iz Prokupljа. Pre punjenjа, destilаt odležаvа u hrаstovim burаdimа zаpremine od po 500 litаrа.

U našem narodu rakija zauzima posebno mesto. I ne samo rakija kao piće, nego i celokupna atmosfera u kojoj se taj ritual odvija.

Sta obici u Sumadiji
Lukic Domacinstvo
Lukic vinograd
Lukic Sljiva

Ponos i zaštitni znak Podruma Lukić jeste rakija stara deset godina – DEKADA. Predstavlja kupaž rakija od šljiva ranke i požegače. Najstariji destilat u DEKADI je iz 1997.god. i ova rakija je dokaz da je potrebno vreme da se razvije jedinstvena aroma plemenite srpske hrastovine sljubljene sa odabranim destilatima šljive.

Predstavlja premijum rakiju boje ćilibara koja je 10 godina bila u hrastovom buretu. Iz tog razloga mnogi biraju Dekadu kao poklon onima koje poštuju i žele da iznanade prefinjenim ukusom. Rado je biraju i oni koji putuju u posetu svojoj porodici u inostranstvu, koji traže poklon za poslovne partnere, kao i oni koji posećuju Srbiju i imaju želju da probaju vrhunsku, tradicionalnu rakiju.

Osim Dekade, u ponudi su i ostale rakije: šljiva, dunja, kajsija, kruška, dunja barik i loza.

Lukic Dekada
Rakija stara 10 godina
Nasa najbolja rakija
Nasa najbolja rakija

Ponosni smo na naše proizvode, a svaka rakija je dobila po nekoliko nagrada na različitim sajmovima poljoprivrede, hrane i pića i ostalim takmičenjima. Dunja Barik je 2021. godine proglašena jednom od 10 najboljih rakija u Srbiji. Savez Proizvođača Rakije je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede procenjivalo 74 rakije i doneli su odluku da je naša Dunja Barik jedna od 10 najboljih!

Ostale nagrade:

Dani šljive, 2014. Osečina


Velika zlatna medalja - rakija od šljive stara 10 godina, „Dekada“ i dunja stara 2 godine, „Dunja barrique“

Zlatna medalja - rakija od šljive stara 3 godine, kajsije i loze

Srebrna medalja - rakija od kruške i dunje


Rakia Fest, 2012. Beograd

Pehar - Beogradski pobednik 2012. u kategoriji rakije šljivovice, „Dekada“

Zlatna medalja - rakija od šljive stara 10 godina, „Dekada“

Srebrna medalja - rakija od šljive stara 3 godine, od kruškei jabuke

Bronzana medalja - rakija od dunje i kajsije


Smederevska jesen, Sajam privrede - Smederevo, 2011.

Pehar za najoriginalnije predstavljanje (ovo bih skinula, nije relevantno za kvalitet rakije)


Dani šljive, Osečina, 2011.

Velika zlatna medalja - rakija od šljive stara 10 godina, „Dekada“


Novosadski, poljoprivredni sajam, 2012.


Pehar - visok kvalitet ocenjenih voćnih rakija na prvom nastupu na oceni kvaliteta na Novom Sadu

Velika zlatna medalja - rakija od šljive stara 10 godina, „Dekada“

Zlatna medalja - rakija od šljive, 3 godine stara, kajsije, jabuke i dunje

Srebrna medalja - rakija od loze i kruške

Nase rakije
Vocne rakije

Rakije proizvodimo od voća koje gajimo u našim voćnjacima.

Vocnjak
Vocne rakije

Osim toga, obnovili smo dedin vinograd, zasadili i nove sorte grožđa i započeli proizvodnu vina kao što je tamjanika, roze, šardone, pino griđo i pino noar. Zasadi pod voćnjacima i vinogradima su osunčani i zraci sunca doprinose da plodovi kao sirovina za proizvodnju vina i rakije budu vrhunskog kvaliteta.

Na 3ha gaje šardone i pino noar, a podignuti su novi zasadi tamjanike na 60 ari i zasadi sorte pino griđo na 50 ari.

Podrum Lukic vina
Podrum Lukic vina
Podrum Lukic vina
Posluzenje i vino

Podrum Lukić kao neko ko čuva i poštuje tradiciju, otvorio vrata i restorana, jer uz čašicu dobrog pića ide isto tako dobra hrana!

U ponudi restorana imamo domaće specijalitete.

Kada nas posetite, možete pijuckati naše rakije uz zakusku. Sva hrana je iz našeg domaćinstva. Jedite toplu, mekanu i mirisnu domaću lepinju uz kremast beli sir, kajmak, kulen, kobasicu, šunku, pršut i slaninu. Probajte više vrsta kozijeg kačkavalja i sočnu koziju pavlaku iz domaćinstva koje se nalazi na planini Rudnik.

Meni možemo da prilagodimo i vašim željama i u skladu vrstom događaja koje organizujete. Kod nas možete da organizujete bilo koju vrstu prosleve, poput venčanja, rođendana, krštenja ili poslovih okupljanja.

Hrana i Rakija
Posluzenje i vino
Hrana i Rakija
Posluzenje i vino
Hrana i Rakija
Posluzenje i vino
Hrana i Rakija
Posluzenje i vino

U ponudi će uskoro biti i 4 apartmana, kao biste nakon što pojedete i popijete mogli i da odmorite!

Hrana i Rakija
Posluzenje i vino

Posetite nas

Sta videti u Sumadiji
Vinograd i vocnjaci
Vinograd i vocnjaci
Bazen

Željno Vas očekujemo da podelimo kvalitetnu rakiju šljivovicu i ukusnu hranu u mirnom ambijentu koji podmlađuje dušu i telo.